Арт инициативи

Ръчно рециклирана хартия

Изложбата представя произведения от ръчно рециклирана хартия на д-р Красимира Дренска, която е асистент по Декоративни изкуства и Живопис към катедра „Визуални изкуства“ (Факултет по науки за образованието и изкуствата“) на СУ „Св. Климент Охридски“. Изложбата е част от авторския ѝ проект „Ръчно рециклираната хартия като изящно изкуство“, който е реализиран с подкрепата на Националната научна програма „Млади учени и постдокторанти“ (одобрена с РМС No 577 от 17 август 2018 година).

Произведенията, от общо четири серии, са показани чрез фотографии и представляват авторската интерпретация на Красимира Дренска относно обширните творчески възможности на въпросната техника. Материалите, които са използвани са хартиена „каша“ от стари хартии, текстил, акрилни бои, природни материали, а техниката на ръчно рециклираната хартия се смесва с тази на колажа, прегето, монотипията, дигиталния печат. Пластичните форми на произведенията са различни и варират от релефни маниатюри до голямоформатни пространствени инсталации. В концептуално отношение произведенията засягат нравствени и философски въпроси за вярата, любовта, хармонията, приобщаването към рода и традицията.

Красимира Дренска
Август, 2020

Допълване

Красимира Дренска, серия "Допълване", 2020, декоративни пана, рециклирана хартия, акрил, колаж, текстил, 250х50 см.

image image image image image image image image image image image image

Родословно дърво 2

Красимира Дренска, серия "Родословно дърво" 2, 2020, рециклирана хартия, акрил, колаж, природни материали, 70х50см.

image image image image image image image image image

Тотеми

Kрасимира Дренска, серия „Тотеми“ 1, 2019, миниатюри, рециклирана хартия, текстил, природни материали 10х10см.

image image image image image image

Философия – любов

Красимира Дренска, „Философия – любов“, 2012, авторска книга по поезията на Е. Е. Къмингс, рециклирана хартия, акрил, текстил, дигитален печат, вариращи размери.

image image image image image image image image image image image image image image image