Арт инициативи

Интуитивно. Лична територия

„Всеки човек тълкува абстрактните духовни обстоятелства около своето преживяване чрез символна интерпретация на онова, което за него има смисъл“

Майкъл Нютон

Начинът, по който всеки човек се научава да вижда и да разбира света около него е ключът към неговата лична сила. По този начин всеки развива своята интуитивна интелигентност, и се научава да говори езика на въображението и човешката фантазия. Интуитивните впечатления, които събираме през живота си, ни водят към нашата същност и към нашата лична територия.

Изложбата „Интуитивно. Лична територия“ представя няколко серии произведения, част от последните ми опити в полето на колажа, изпълнен с помощта на дигиталните изразни средства. В основата на всички работи са бързо направени рисунки, в които ръката интуитивно предава върху листа образи, родени във въображението ми. Тези образи претърпяват множество трансформации, смесване на техники, материали, медии, различни формати и подходи, но аз оставам вярна на своята изразност, която характеризира работата ми през последните няколко години. В основата на всичко е линията, рисунката и човешката фигура, в съчетание с текстурата на колажните елементи. В последните години работя задълбочено и с помощта на дигиталните изразни средства, което е основен акцент и в настоящата изложба.

Венцислава Стоянова,
януари 2021

Венцислава Стоянова работи в областта на рисунката, колажа, дигиталната графика и декоративно-абстрактните инсталационни форми. Тя е гл. асистент по „Рисуване и композиция“ и „Теория на художетсвения образ“ в Катедра „Визуални изкуства” на Софийския университет (Факултет по науки за образованието и изкуствата).